Q1. Where can tiles be used?

Ans. Tiles can be used in virtually any part of the house like bathrooms, kitchens, bedrooms, portico, foyer, drive way, drawing / living rooms, study, lobby, pooja room etc. They can be used both on the walls and floors. Some special tiles can be used in industries too

Q2. Why is a Vitrified tile superior to the ordinary Ceramic tile?

Ans. The manufacturing process of the Vitrified tiles is far more superior to Ceramic tiles. The Vitrified tiles are also homogeneous and consistent in composition. Ceramic tiles have merely a decorative coat on the top and hence their composition is not consistent.

Q3. What's the best way to calculate the quantity of Tile I'll need?

Ans. Length times width of the area to be covered will give you square footage. For most installations, add 5-7% for cutting loss, and enough to keep on hand for any repairs. When the installation is on a diagonal, or when you are using a multi-size pattern, you should add 12-15%.

Q4. What are the different types of fixing tiles?

Ans. The tiles can be either dry fixed or wet fixed. In dry fixing the tiles are fixed by using conventional cement mortar. In wet fixing this is done by using special adhesives that can fix tiles directly on the existing flooring.

Q5. How do I maintain and care for Ceramic Tile?

Ans. No need to wax or polish glazed Tiles. Simply wiping glazed Tile with a damp sponge or sponge mop is all that is necessary for daily maintenance. In case stains persist if it is not removed with detergent, use diluted hydrochloric acid or muriatic acid.

Q6. Can Ceramic tiles be used outdoors?

Ans. To be used outdoors, the tile must be unglazed for floor use. Make sure the absorption rate is 0.5% or less.

Q7. Can a floor tile be used on wall and vice versa?

Ans. We do not recommend because the floor tile is much heavier than a wall tile. It is less porous and absorbent. The chances to adhere to the vertical surface is lesser than in a wall tile. This will result in the floor tile being easily dislodged from the surface and also cracking. However it is an individual's choice if he is still ready to take risks, he can use the floor tiles on the wall

Q8. Will ceramic tile crack or chip?

Ans. When tile is installed properly it will not crack. It is possible to chip a tile when heavy objects are dropped on the surface.

Q9. Is there any way to repair chips in the surface of a ceramic tile?

Ans. Yes, any good glue (epoxy based) will satisfactorily repair a ceramic tile. But that will only repair; when it comes to looks such repaired tiles don’t match up, as refinishing the surface to match the original tile is the tough part. The best thing would be to replace the chipped tiles along with those adjacent to it.

Q10. What is laying with spacers?

Ans. Tiles can be laid with readily available spacers, thereby achieving a uniform gap, and the same can be grouted with suitable grouting compounds.